2013.08.29.
09:14

Írta: kazaipeti

Krémes gomba

Ha szeretnéd a barátnődet / feleségedet elvinni Budapesten egy jó helyre, akkor ajánlom a Pata Negra nevű tapas bárt. Jó érzés egy olyan helyre beülni, ahol pezseg az élet, majdnem tele van, az pedig emberek esznek-isznak, és hangosan beszélgetnek. Sajnos ez ma Magyarországon nem minden étteremről mondható el, de akik egyedit tudnak kitalálni a vendégkörüknek megfelelő árszínvonalon, azok életben maradnak, a többiek meg bezárhatnak. Ez az élet rendje, ma már nem lehet éttermet üzemeltetni a 20-30 évvel ezelőtti szocializmusban szerzett magyar beidegződések alapján, nőtt az emberek igényszintje, nőtt a gasztronómia iránti érdeklődésük (persze nem mindenkinek), ezt pedig ki kell tudnia szolgálni egy jó étteremnek. Ahová azért megy be az ember, hogy egyen valamit, valami finomat, valami olyat amit még nem kóstolt vagy nem tudja otthon elkészíteni. Találkozzon más nemzetek konyháival, kapjon egy kis inspirációt,  mindezt más emberek társaságában kellemes környezetben eltöltve. Bár magam még eddig nem voltam Spanyolországban, de a tapas spanyol találmány. Kocsmákban, bárokban felszolgált többnyire olcsó, kis adag ételek gyűjtő neve, amiből az emberek többfélét rendelnek, majd közösen elfogyasztják a baráti társaságok, közben megkínálják egymást és a végén már mindenki beleeszik mindenkijébe. Sok egyéb mellett itt sikerült megkóstolni a setas a la cream név alatt futó tejszínes laskagombát,  amely az óta beépült a mindennapjainkba, és rendszeresen elkészítjük a magunk verzióját belőle. Meg kell mondanom, hogy ezt az ételt kétszer ugyanúgy szerintem még sohasem sikerült elkészíteni. Az ember valahogy mindig belecsempészi az aktuális hangulatát (a hűtője tartalmát), mindig kísérletezni próbál vele, de talán pont ezért lehet nagyon megszeretni ezt a telt ízű krémes gombát.

DSCN3401_1.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 dkg gomba (csiperke vagy laska csíkokra vágva)
  • 5-6 gerezd fokhagyma (kevesebb mint egy fej)
  • 10 dkg bacon vagy kolozsvári szalonna
  • 2 dl 20%-os tejszín
  • 5 dkg vaj
  • Frissen őrölt bors
  • Petrezselyem
  • 1 kávéskanál mustár
  • 3-4 pepperóni paprika*
  • 1/2 rozmaring ág (apróra vágva)*
  • 10 dkg parmezán vagy trappista sajt (felkockázva)*
  • 0,5 dl száraz fehérbor*

* a csillaggal megjelölt hozzávalók nélkül is elkészíthető, szabadon lehet variálni.

DSCN3388.JPG(sajnos most nem volt otthon fokhagyma, pedig azt nem szabad kihagyni!)

Vágjuk fel csíkokra a bacon szalonnát, és pirítsuk meg egy serpenyőben kevés vajon. Közben pucoljuk meg a fokhagymát és vágjuk apró darabokra. A gombát mossuk meg alaposan, és ha szükséges pucoljuk meg (csiperke esetén le kell húzni a kalapot borító vékony külső réteget), majd vágjuk csíkokra (csiperke esetén először félbe, majd a fél gombát vékony szeletekre). Közben a szalonna biztosan megpirult, vegyük ki a serpenyőből dobjuk rá a fokhagyma 2/3-át és a vajat, majd kb. 1 perc után adjuk hozzá a gombákat. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés rozmaringgal, karikázzuk fel a pepperónit és a borral együtt azt is adjuk hozzá. A gombának nem kell sok idő 15-20 perc alatt gomba készre párolódik, ha elfőtte a levét nem kell aggódni ne öntsünk rá vizet, inkább sűrűn kavargassuk. Ez után húzzuk félre a serpenyőt a tűzhelyről, és adjuk hozzá a tejszínt, a maradék fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a mustárt és a sajtot. Tegyük vissza a tűzhelyre, és lassú tűzön forraljuk fel, ha elolvad benne a sajt, akkor kóstoljuk meg, és ha szükséges akkor adjunk hozzá még egy kis sót és borsot, majd a megpirított bacon-t és kis tálkába szedve tálaljuk.

DSCN3395.JPG

Pirítós kenyérre kanalazva, vagy friss kenyérrel fogyaszthatjuk főételként, de lehűtve is isteni szendvicskrémnek, vagy előételnek ünnepi alkalmakon. Mi most az abonett mellett döntöttünk, azzal sem rossz.

Tipp: A fokhagymát úgy érdemes pucolni, hogy a gerezdekre először megroppantjuk egy kicsit a kés lapjával, majd levágjuk a gyökér felőli végét. Így gyakorlatilag leesik róla a héja, nem kell a késsel vagy a körmünkkel kapirgálni.

Szólj hozzá!

Címkék: gomba gyors tejszín fokhagyma előétel csiperke csajozós laska szendvicskrém Pata Negra

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr225483018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása