2013.07.03.
20:16

Írta: kazaipeti

Borsós-bazsalikomos fusilli

Itt a nyár, javában megy a borsó szezon, hát csináljunk belőle valamit mást, a jól megszokott borsólevesen és borsófőzeléken túl. A receptet továbbá fel lehet venni a tutti randizós kaják közé, ugyanis ilyet 90% hogy nem evett a kiszemelt/szerencsés/áldozat és könnyű, egészséges étel. Mivel össze van turmixolva benne a borsó, így nem buffaszt annyira, nem kapsz bélcsavarodást az este végére. Ha vége a vacsinak, akkor pedig kapj elő egy tál hideg cseresznyét/málnát/ribizlit/dinnyekockát desszertként, és közben öblítsétek le valami finom friss, hideg rozé fröccsel. 

DSCN2328.JPG

Hozzávalók 4 adagra:

  • 30 dkg borsó (friss/fagyasztott)
  • kis darab vaj
  • 4 db mackósajt vagy krémsajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 25 dkg fusilli durum tészta (fél csomag, persze lehet penne, tagliatelle, rövid cső, ami van)
  • sajt a tálaláshoz (trappista, parmezán, ami tetszik)
  • olaj, só, bors, bazsalikom (szárított is megfelel, ha nincs friss)

DSCN2308.JPG

Egy lábosban tegyünk fel vizet főni a tésztának (2x-3x annyi víz kell hozzá, mint amennyi tésztát akarunk főzni, szóval egy közepes lábosban gondolkozz), és fedjük le. Vágjuk össze az alapanyagokat, csíkozzuk a szalonnát, apróra vágjuk a fokhagymát. Egy kevés (1 evőkanál) olajat rakjunk a serpenyőbe, és alacsony hőfokon kezdjük el lepirítani a szalonnát. Amikor megpirult, szedjük ki a zsírból és tegyük félre, majd dobjuk rá a borsót, a vajat és a fokhagymát, és csavarjuk feljebb a hőfokot. Ez alatt biztosan felforrt a víz, adjunk hozzá egy kis sót, és öntsük bele a tésztát (annyi ideig főzzük amennyi a tasakra van írva, inkább maradjon keményebb, mert még később puhul és hagyjunk kb. 1 dl vizet a tésztán mikor leszűrjük, ezt majd ráöntjük a szószra).

Közben kavargassuk a borsót, sózzuk és borsozzuk meg, pár perc múlva a tészta főzővízéből adjunk hozzá kb.
2 dl vizet. Kóstolgassuk, és ha úgy gondoljuk hogy megfőtt, akkor vegyünk ki a szalonnára pár evőkanállal a borsóból, majd dobjuk bele a mackósajtokat és tépkedjük bele a bazsalikomot. Ez után vegyük elő a botmixert és pépesítsük vele a sajtos borsót. Ha ezzel megvagyunk, öntsük rá a leszűrt tésztát, és keverjük hozzá a korábban kiszedett szalonnát és egész borsót, forgassuk össze és készen is vagyunk. Szedjük ki a tányérra, és szórjunk rá egy kis sajtot. Hajrá, jó étvágyat!

DSCN2329.JPG

Tipp: Mindig csak apránként adagold a fűszereket és folyamatos kóstolgatással ellenőrizd, hogy ízlik-e. Így fejlődik az ízlelőbimbód nem lesz íztelen az étel, és nem is fogod elsózni. Mindegy mit ír a recept a lényeg, hogy a te ízlésednek a leginkább feleljen meg, bátran tehetsz rá más fűszert légy kreatív.

Szólj hozzá!

Címkék: tészta borsó csajozós

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr965389853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása