2013.05.22.
22:32

Írta: kazaipeti

Mi kell a konyhába?

Hetente 1 éjszakát Budapesten töltök a meló miatt, és ilyenkor az egyik barátomnál, R-nél szoktam aludni. Ő nem kér lakbért, én pedig cserébe havi 2-3 alkalommal gondoskodom a vacsoráról. Ez köztünk amolyan ki nem mondott néma egyesség, egy jól működő szimbiózis. Éppen ezért mikor meló után hazamegyünk gyakran felmerül a kérdés, mit vacsorázzunk? Ilyenkor az esetek körülbelül felében főzünk valamit, a másik felében meg rendelünk, de olyan is megesik, hogy belefutunk egy sörözésbe és kimarad a vacsora (főleg mióta jó idő van).

R a gondtalan agglegények mindennapos életét éli, gondosan berendezett kis lakásában. Összeillő színek, stílusok, az ember azt gondolná, hogy valami csaj rendezte be a lakást, pedig nagyrészt saját maga találta ki az egészet. Aztán egyszer elkísértem az Ikeába, és akkor rájöttem, hogy mégis egy csaj rendezte be a lakást, mert R-nek előjön a női énje ha lakberendezésről van szó. Én már a bútorokon ültem, amikor ő meg az én kis feleségem, próbáltak megfelelő méretű és színű dobozt találni a fürdőszobai polcra, aztán a teraszhoz illő kaspók és gyertyák kiválasztásánál már tényleg ledobta a láncot az agyam és lefeküdtem a szőnyegekre, embrió pózba.

R konyhai felszerelésére sincs panasz, de néha belefutunk abba, hogy nincs olyan szerszám ami kellene a vacsora elkészítéséhez (pl.: közepes méretű reszelő). Ilyenkor előjönnek a kreatív ötletek, de annak általában nincs jó vége, vagy a kaja nem olyan mint kellene, vagy úszik az egész konyha... Innen jött az ötlet, hogy akkor egyszer szedjük össze mi is kell egy olyan konyhába, ami nem csak dísz, hanem tényleg főzésre is használható 2-3 személynek vagy alkalomadtán egy nagyobb csapatnak.

Update: Miközben írtam "kicsit" kibővült a lista, ezért megcsillagoztam az elengedhetetlen eszközöket. 

Edények, tálak, tepsik

free_animals_by_hermio-d473rph.jpg

 

  • Tányérok*: Kistányér, lapostányér, levesestányér, müzlis-tányér, salátás tálka
  • Poharak*: Vizespohár, borospohár (legalább egyféle), pálinkáspohár, bögre, korsó
  • 1 db 32 cm-es lapos serpenyő*: Próbáljunk meg olyat keresni aminek vastagabb a fala, legalább 5-6 cm az oldala és rendelkezik valamilyen bevonattal, nekem a kerámia jött be eddig a leginkább. Ez lesz joker edény, szánjunk rá 6-8ezer forintot.
  • 1 db 20 cm-es lapos serpenyő: Ha csak egy rántást kell megcsinálni, vagy 2 tojást megsütni, ezt ritkábban fogjuk használni.
  • 1 db palacsintasütő: Aki szereti a palacsintát ruházzon be egy külön palacsintasütőbe, nem kell drágát venni már egy 2ezer forintos minden igényünket kielégíti.
  • 1 db Wok serpenyő: kiváló friss zöldséges ételek elkészítéséhez. Ha nincs nem fogunk belehalni, de ha van imádni fogjuk
  • 1 db grillserpenyő: Hússütéshez, hamburgerpogácsa sütéséhez ideális, Ikeában szintén van olcsó.
  • 1-2 db 2 literes lábas fedővel*: A lábasok kiválasztása függ attól is, hogy milyen tűzhelyünk van, azonban általánosságban elmondható, hogy a vastagabb aljúakkal könnyebb főzni, egyenletesebben adják le a hőt és nehezebben lehet bennük leégetni a vacsorát. Mi egy Zepter utánzatot használunk már több éve, tökéletes. Nem ár ha van belőle 2 darab
  • 1-2 db 5 literes lábas fedővel*: Ugyanaz érvényes rá mint az előzőre, ebből is jobb ha van legalább kettő.
  • 1 db 10-15 literes lábas fedővel*: Ezt akkor kell elővenni, ha valami igazán nagy mennyiséget kell főznünk. Ha ez ritkán fordul elő, akkor nem érdemes túl sok pénzt áldozni rá, egy hagyományos zománcos, tökéletesen megfelel. Mielőtt megvesszük nézzük meg, hogy befér-e a mosogatóba a csap alá, illetve van-e olyan hely a szekrénybe vagy a lakásba, ahová el tudjuk tenni a szem elől.
  • 2 db fém keverőtál*: Ebbe fogjuk az összevágott alapanyagokat beledobni, palacsintát és vagy tésztát keverni, salátát tálalni, de akár a serpenyőben egyben sütött sertésszűzet is érdemes lefedni vele 3-4 percre. Érdemes két különböző méretűt vásárolni, a fém pedig azért jó mert könnyű takarítani, és jól néz ki.
  • 1 db műanyag tál szett: Háztartási, 100 forintos és hasonló boltokban lehet venni kb. 1500 Ft-ért, mindenféle szocreál színben. Általában van benne egy gyümölcsmosó, és 4 db tál különböző méretekben. Tárolásra és főzés közben fogjuk használni őket.
  • 1 db nagy tepsi*: Akinek van sütője, ez már megvan mert általában adják hozzá, akinek meg nincs annak nem is fog kelleni.
  • 1 db kis tepsi*: 20x30 érdemes zománcosat választani
  • 1 db közepes tepsi*: 30x40 rakott krumplihoz, lasagnehoz, rakott karfiolhoz...
  • 1 db kapcsos tortasütő forma: Szerintem ez is elengedhetetlen, de ezt a kezdő versenyzők nem szokták megvenni
  • 2-3 db tálca*: Enni a kanapén, ágyban...
  • 1 db mérőkancsó*: Ezzel tudjuk kimérni a szükséges folyadék mennyiséget, vagy akár cukrot, lisztet.
  • 1 db ételtartó-doboz szett*: Elpakolni a maradékot, kaját vinni melóba, tárolásra

Eszközök, szerszámok

kitchen_tools_by_jamesbirkbeck-d47jq8j.jpg

  • Étkészlet*: Kanál, villa, kés, kiskanál, kisvilla. 6-6 db-ot  vegyünk minimum, ettől csak több fog kelleni.
  • 1 db zöldséghámozó*: Zöldséghámozásra ez a legjobb de vághatunk vele vékony zöldségszeleteket a salátákba is.
  • Steak kés: Ha szereted a sült húst, akkor érdemes beruházni legalább 4 értelmes késre.
  • 1 db szakácskés*: Egy jó késsel öröm a húsok zöldségek összevágása, és sokkal kevésbé balesetveszélyes. Szerintem érdemes vastagabb pengéjűt választani, aminek van egy kis önsúlya, ezzel könnyebb dolgozni. Ezen az egy eszközön ne spóroljunk, ezt fogjuk a legtöbbet használni. Használat előtt mindig élesítsük meg 3-4 húzással, használat után minél hamarabb mossuk el, mosogatógépbe még véletlenül se rakjuk.
  • 1 db fenőacél vagy fenőkő*: A késeket folyamatosan karban kell tartani, és használat előtt meg kell fenni, hogy folyamatosan éles legyen, nincs mese. Természetesen ennek is megvan a technikája, majd visszatérünk rá.
  • 1 db kenyérvágó kés*: Kenyér és péksütemény szeletelésére
  • 1 db közepes méretű kés: Ha esetleg valaki besegít a konyhába, legyen mivel dolgoznia
  • 1 db pizza szeletelő: Ha gyakran rendelünk vagy sütünk pizzát nem árt ha van otthon.
  • 1 db 4 oldalú reszelő*: Ezzel az eggyel tökéletesen meg tudunk oldani minden reszelési és gyalulási folyamatot. Retró és nagyon szar mosogatni, de működik.
  • 1 db sajtreszelő: Aki kényelmes és nem szereti a nagy reszelőt mosogatni, annak érdemes vásárolnia egy kicsi sajtreszelőt.
  • 1 db húsklopfoló*: Lehet helyettesíteni bögrével, ezzel azzal, de jó ha van.
  • 1-2 db nagyobb mérető vágódeszka*: Azt mondják, hogy érdemes a fát vagy bambuszt használni mivel az antibakteriális, és egyet használni külön a húsok felvágására és egyet a zöldségek felvágására. Én mindösszesen egy nagyobb méretű műanyagot használok. Eddig megúsztuk a baktériumokat, majd ha elkopott lecserélem.
  • 1-2 db kisebb vágódeszka, vagy edény alátét*: Ha forrón kell az asztalra rakni a lábast.
  • 1 db tölcsér*: Ritkán használjuk, de amikor kell akkor nagyon kell, 200 forintot megér.
  • 1 db citromfacsaró*: Sokszor már nincs kedvünk megenni a hűtőben lévő szottyos narancsot, de kifacsarva még akkor is nagyon finom.
  • 1 db dugóhúzó*: Ezt nem kell ragozni, érdemes a hagyományosat használni, az nem fog tönkremenni.
  • 1 db galuska szaggató*: Nokedlit gyakorlatilag lehetetlen ezen eszköz nélkül készíteni, én a nagyobb lyukút ajánlom.
  • 1 db fokhagyma nyomó: Jó ha van, de ha nagyon profin aprítunk akkor kihagyható.
  • 1 db fakanál szett*: 3-4 db fakanál, ami között van lapos spatula szerű is.
  • 1-2 db merőkanál*: Mert jó lenne ha ki is tudnánk szedni amit megettünk
  • 1-2 db különböző pecsenye kanál*: Arra kell, hogy a serpenyőben sült szaftos dolgokat és a sült krumplit az olajból ki tudjuk szedni.
  • 1-2 db teadió*: Teához, forralt bor fűszerezéséhez, stb...
  • 1 db talpas szűrő: Tészták leszűréséhez.
  • 1 db kis kézi szűrő*: Leszűrni ezt azt, megmosni apró dolgokat, húslevest lehabozni…
  • 1 db habverő*: Csomómentesre keverni dolgokat, felverni tojást, stb...
  • 1 db borsörlő*: Erről majd inkább a fűszereknél, de mindenki vegyen egy értelmes borsörlőt, mert óriási a különbség a frissen őrölt és a hónapok óta álló őrölt bors között.
  • 1-2 db csipesz: Amivel meg lehet forgatni például a húst.
  • 1 db kanna*: Az elhasznált olaj összegyűjtésére. Ezt nem kell külön venni, tökéletes a kiürült szélvédőmosó folyadék kannája.
  • 1 db szilikonecset*: Megkenni ezt azt, kiolajozni a sütőt…
  • 1 db konzervnyitó*: A hagyományos vagy a bicska mindig működik, a tekerős csodák viszont biztonságosabbak és kényelmesebbek.
  • Fogpiszkáló*: Fogyóeszköz, de nem akartam a fűszerekhez írni.
  • 1 db sószóró*: Néha meg kell sózni a készételeket vagy egy vajas kenyeret is, ezzel kényelmesebb. 
  • Húshőmérő: Haladó szint, egészben sült szaftos húsokhoz

 

Berendezések 

  • Turmixgép*: Olyat válasszunk, aminek van saját tálja, elengedhetetlen krémlevesekhez, turmixokhoz, smoothie-hez, ezt mindenki imádni fogja.
  • Kenyérpirító: A másnapi kenyer egy kicsit megpirítva még tökéletesen élvezhető, hasznos szerkezet.
  • Melegszendvicssütő: Ha szeretjük a melegszendvicseket akkor ruházzunk be egyre.
  • Konyhai mérleg*: A süteményekhez pontos arányokat kell tartani, és ezt a mérleggel kimérve a legkönnyebb. Egyébként meg fogtok lepődni, hogy mekkora adag pl. 100 g vaj...
  • Vízforraló*: Ha valamihez forróvíz kell, akkor így tudjuk a leggyorsabban és legolcsóbban előállítani.
  • Kézi vagy állványos elektromos habverő*: Tészták összekeverése, süteményekhez, stb...
  • Kávéfőző: Ízlés dolga, ki mit szeret. Egy jó kotyogó azonban nem árt ha van, gyorsan olcsón lehet jó kávét főzni benne.
  • Hűtő: Azt hiszem ez ma már elengedhetetlen, pénztárca és hely függvénye.
  • Mikrohullámú sütő: Szintén alap tartozék, pénztárca és hely függvénye, ha a sütőnk nem tud grillezni, akkor a mikróból érdemes grillezőset venni.
  • Mosogatógép**: Agglegényeknek kötelező

 

Ezen kívül persze még ezer dogot lehet venni, már olyan robotgépek is vannak amik simán képesek leszállni egy Boeing Dreamliner-rel, de ezek a legtöbbször porfogóként végzik. Remélem nem hagytam ki semmit, ha mégis szóljatok, addig is irány bevásárolni...

3 komment

Címkék: technológia eszközök alapfelszerelés konyhafelszerelés

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr575313388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tobi a sznob 2013.05.23. 11:07:28

Az igazi sznobok nem csak borsörlőt hanem sódarálót is használnak. Az igazán tutti az, ha egybe van a kettő. Pl.:

golding.hu/termekek/ajandek/konyhai_felszereles/76036/so_es_borsdaralo_keszlet.html?start=1

Jómagam is valami hasonlót használok és nekem bejött. Legyetek ti is sznobok és használjatok ilyet!

Tobi a sznob 2013.05.23. 11:09:24

U.i. mondjuk azt tegyük hozzá, hogy én nem ezt az olcsó fajtát használom, hanem jó drágát, amit a Buttlers-ben vettem.

kazaipeti · http://office365.blog.hu 2013.05.23. 11:20:20

@Tobi a sznob: Ennyi! Venni kell sómalmot is, meg kell a sóról egy külön poszt. Mi most ezt használjuk és elég fasza, kristályos és teljesen másképp sós mint a sima só. :-)
www.lacsiboltja.hu/termek/22474.Kotanyi_A_So_legendak_uveges_252_g_Feherarany_Erdelyi_koso
süti beállítások módosítása