2013.09.05.
21:08

Írta: kazaipeti

Spenót "torta"

Sokan utálják a spenótot, mert a 80-as 90-es évek iskolai menzáin, a felejthetetlen fehér ruhás, mezőgazdasági tornacipős konyhás nénik, a szocializmusban előírt közétkeztetési recept alapján készítették, és hát szépíthetjük, de az nagyon szar volt. A zöld, sűrű orválladék állagú massza, benne összetapadt lisztgolyócskákkal, a tányérra szedve 2 perc után helyes kis zsírglóriát engedett ki magából a tányérra, amit megkoronázott a tükörtojás. Na, hát ezt kell magunkban legyőzni, és újrakezdeni viszonyunkat a spenóttal, mert fantasztikus ételek készíthetőek belőle, és ha egyszer valaki megkóstolta jól elkészíthetve, garantáltan rajta marad.DSCN3482.JPG

Spenót (paraj): Konyhakerti növény a libatopfélék családjából. Levelei sötétzöldek, hólyagosak vagy simák és általában főzve, zöldségként, ám nyersen, salátákban is fogyaszthatjuk, amikor még elég zsenge. Könnyen emészthető, kevés kalóriát tartalmaz (100 g spenót, kb. 20-30 cal) nagyon sok ásványi anyagot (főként vasat) és vitamint tartalmaz, melyek közül a folsav segíti a vas felszívódását. (forrás: Larousse  Gasztronómiai Lexikon)

spenot_01.jpg

Tényleg rengeteg étel készíthető belőle, és remekül kiegészíti a húsokat, tésztákat egyaránt. Itthon négy állapotban juthatunk hozzá:

  • Frissen: fogyasztás előtt érdemes az erősebb leveleknek lehúzni a szárát, piacon vagy zöldségesnél májustól júliusig szokott lenni.
  • Leveles spenót fagyasztva: a friss állapot után ez a legjobb, általában jó minőségű, konyhakész, csak ki kell olvasztani.
  • Spenót püré: csak natúr spenót darálva és hőkezelve. Ha nincs az első kettő, vagy egyébként is turmixolnánk akkor jó lehet, de az előző kettő szerintem sokkal jobb.
  • Spenót krém, parajkrém: figyelmesen meg kell nézni, mert vannak olyan kész pürék, amik csak 60-70%-ban tartalmaznak spenótot, a többi pedig zsemlemorzsa, adalékanyag. Na ezt ne vegyük meg.

A mai recept talán nehezebbnek tűnik első látásra az agglegényeknek, de nyugodtan neki lehet állni, tiszta konyhából, alapanyagokkal indulva, bruttó 1 óra alatt simán elkészül.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csomag leveles tészta (hűtött, nem fagyasztott)
  • 1 csomag spenót püré (450g) (nekem nem volt friss spenótom)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 10 dkg sajt
  • 2-3 tojás
  • Só, bors, olívaolaj, sütőforma vagy kis tepsi

 DSCN3475.JPG

Kezdésként tegyük egy tálba a spenótot, és dobjuk be a mikróba 10 percre olvasztó, vagy valami gyenge fokozaton. Bontsuk ki a tésztát, ismerkedjünk meg vele és tekerjük szét. Ez után rakjuk bele a sütőformába és igazítsuk bele, hajtogassuk vissza a szélét. Ha túl nagy a tészta, vágjunk le belőle, ha nem jön ki épp az alak, akkor sem kell kétségbe esni, nyugodtan szabjuk méretre, és illesszük össze. Jöjjön inkább egy kép (ez már elő is van sütve:

DSCN3479.JPG

Ha ezzel megvagyunk, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (alul felül sütés, vagy légkeverés) és rakjuk be a tepsit, kell neki olyan 10-15 perc elősütés, mert így sokkal jobb lesz. Akkor vegyük ki a sütőből, ha a tészta felemelkedett és elkezdett egy kis színt szerezni. Közben pucoljuk meg és vágjuk fel a hagymát és egy pici olívaolajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a félig-meddig kiolvadt spenótot. Sózzuk, borsozzuk kb. 10-15 perc alatt kiengedi magából a levet, ez alatt pucoljuk meg a fokhagymát, ha elpárolgott a spenót leve és besűrűsödött, akkor egy fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymát és zárjuk el a tűzhelyet. A masszát öntsük rá a majdnem kész sült tésztára, és egyengessük el szépen, majd üssük rá a tojásokat, amennyi ráfér és kicsit sózzuk meg.

DSCN3481.JPG

Ez után rakjuk vissza a sütőbe, 10-15 perc után a tojások elkezdenek megsülni, ekkor ismét vegyük ki a sütőből és reszeljük rá a sajtot, kb. 15 perc alatt, ha megpirult a sajt, készen vagyunk! Szeletelni nem lesz annyira egyszerű, de a fokhagymás spenótban sült tükörtojás sajttal beborítva, alul puha, oldalt ropogós tésztával mindenkit meg fog győzni a spenót értékeiről.

Tipp: Ha kimarad egy kis tészta, nem kell kidobni, csinálj belőle kis rudakat, szórd meg sóval és köménymaggal, reszelj rá egy kis sajtot és egy másik tepsiben megsül a vacsora mellett. 

DSCN3477.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: spenót tojás sajt vegetáriánus tükör tojás leveles tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr75497193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása