2013.08.30.
20:03

Írta: kazaipeti

Császárhús, avagy a tökéletes sült szalonna nyomában

Jöjjön egy igazi férfias vacsora, a vegetáriánusok pedig most lapozzanak tovább. Nem igazán ismerek olyan embert, aki valamilyen formában ne szeretné a sült szalonnát, a tepertőt, vagy éppen a sült csülök ropogós bőrét. Hát van egy jó hírem van, a sült császárhúsban mindezek egyesülnek, és cserébe sütés közben nem lesz büdös a konyha, és bárki el tudja készíteni, azonban vigyázzatok, mert rendkívül addiktív! A legjobb benne, hogy nincs sózva és füstölve sem, így magunk alakíthatjuk ki az íz világát. Számos módon el lehet készíteni, de mi most fel fogjuk szeletelni és megsütni, a végeredmény pedig az egyik legjobb sült szalonna lesz, amit valaha kóstoltatok. Hozzá tökéletesen elég lenne a kenyér is, de most héjában sült burgonyát készítettem hozzá, egy kis extrával. 

DSCN3469.JPGA császárhúsból itthon főleg szalonnát készítenek, például a füstölt-főtt császárt. Ez a húsos hasaalja vagy a kicsontozott, bőrös oldalas - a határ elmosódik a kettő között, a lényeg a réteges felépítés: bőr, szalonna, hús, szalonna, hús, a hentes tudni fogja mit szeretnénk.

DSCN3458.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg császárhús
  • 6 db közepes burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, petrezselyemlevél, mustár, őrölt kömény

Első lépésként mossuk meg, majd töröljük szárazra a krumplikat, szurkáljuk meg 3-4 helyen egy késsel, majd dobjuk be egy sütőpapírral bélelt tepsibe (így nem kell majd a tepsit mosogatni), és kapcsoljuk a sütőt légkeverésre, 200 fokra. Ezzel kb. meg is vagyunk a körettel, 20-30 perc múlva kicsit rázzuk meg a tepsit, hogy forduljanak át a burgonyák, akkor van kész, ha a héja egy kicsit megszottyan és egy villát könnyedén bele tudunk szúrni.

DSCN3455.JPG

A szalonnát vágjuk fel kb. 2 cm széles csíkokra, és szórjuk meg egy kis sóval, borssal és őrölt köménnyel, majd mehetnek is egy serpenyőbe. Kis fokozaton kezdjük el sütni, szépen lassan és időnként forgassuk meg a szalonnákat. Nem szabad sürgetni, idő kell neki, hogy kisüljön belőle a zsír és ne égjen meg, tisztelni kell a császárhúst. Közben aprítsuk nagyon kicsire a fokhagymát, a hagymát és a petrezselyem levelet is, mert mindjárt szükségünk lesz rá.

DSCN3459.JPG

Ha szépen megpirultak a szalonnáink, szedjük ki őket egy papírral kibélelt tányérra. A serpenyőben lévő zsírból ha nagyon sok öntsünk le egy kicsit, de hagyjunk benne kb. egy ujjnyit. Vegyük kicsit magasabb fokozatra a tűzhelyet, és dobjuk rá a hagymákat, süssük 3-4 percig, majd adjuk hozzá a petrezselyemlevelet, egy evőkanál mustárt, a sót és a borsot. Sűrű kavargatás mellett 1 perc múlva vegyük le a tűzhelyről, kész vagyunk

DSCN3463.JPG

Pucoljuk meg és karikázzuk fel a héjában sült burgonyát, locsoljuk meg a mustáros-hagymás zsírral, és tegyük mellé a sült szalonnákat. Hozzá egy kis házi savanyúság, vagy erős paprika és sör illik.

DSCN3467.JPG

Tipp: A héjában sült burgonyát úgy pucolhatjuk meg a legkönnyebben, ha pár másodpercre jeges vízbe dobjuk, utána szinte egyben lehúzható a héja. https://www.youtube.com/watch?v=RV_3xpnUnHQ

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya zsír sertés szalonna császárhús

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr95485267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása