2013.07.05.
19:32

Írta: kazaipeti

Újrarakott karfiol

Gyerekkoromban, magam sem tudom miért, de nem szerettem a rakott karfiolt. Pedig a pörkölt jó, a rizs jó, a karfiol jó, a tejföl jó, viszont együtt valahogy nem működött. Pár hónapja viszont érdekes módon a semmiből rámjött, hogy rakott karfiolt akarok enni, így nekiálltam egy kicsit megreformálni az általam ismert verziót.

DSCN2343.JPG

A rizset kicseréltem bulgurra. Ez egy közel-keleti, arab/zsidó eredetű étel, a Bibliában is megemlítik, törökrizsként talán már találkozhattál vele a sarki gyrososnál. Ma már szinte az összes bolt bio/natúr részlegén lehet venni, majdnem úgy néz ki, mint a tarhonya és nem drága. Úgy készül, hogy a lehántolt búzaszemeket megpárolják, majd különböző méretűre törik. Mivel a teljes gabonaszemet tartalmazza, tápláló, az összes vitamin és ásványi anyag megmaradt benne, hasonlóan a teljes kiőrlésű lisztekhez, viszont mivel nincs porrá őrölve, nagyon magas a rosttartalma, körülbelül ötször annyit tartalmaz, mint a barnarizs. Lassan felszívódó szénhidrát, így sokáig tartó teltség érzést biztosít, viszonylag alacsony a glikémiás indexe, így akár cukorbetegek is fogyaszthatják. Íze semleges, kellemes gabona íz, nagyon könnyű elkészíteni, minden fűszerrel fel lehet dobni. Adott mennyiséghez képest kétszer annyi vízben kell megfőzni, közepes lángon kb. 10 perc alatt készen van, és még ha további 5 percre lefedjük akkor az összes nedvességet felszívja. Bátran használható rizs helyet, finom és egészséges.

A bulgur, mivel teljes egészében átveszi azt az ízvilágot, amiben megfőzzük, ezért közvetlenül a rakott karfiol alapját jelentő pörköltben fogjuk készre főzni. Így nemcsak időt spórolunk, hanem a pörköltünk sűrű szaftja beivódik a bulgurba, ami ez által nagyon intenzív ízű lesz és nem fog kiszáradni. Az egészet egy tepsibe öntjük, rápakoljuk a karfiolt, megkoronázzuk egy kis fokhagymás-sajtos tejföllel és pirosra sütjük a sütőben.

Elkészítési idő: kb. 1 óra (ha tiszta a konyha, és megvan minden alapanyag)

Hozzávalók 5-6 adaghoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés comb, marha, akár csirkemell is lehet, mindegy)
  • 20 dkg bulgur
  • 1 karfiol
  • 2 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
  • 1 kis paprika
  • 1 kis paradicsom
  • Só, bors, pirospaprika, olaj, szárított zöldség ételízesítő (őrölt kömény, chili, lestyán vagy amilyen irányba szeretnénk kicsit elvinni)

DSCN2335.JPG

A karfiolt vágjuk rózsáira, és tegyük fel hideg vízbe főni, egy kis szárított zöldség ételízesítővel (legjobb a húsleves, ha nincs húsleves kocka, vagy esetleg delikát/vegeta), és borrsal. Forralástól számítva 5 percig főzzük, majd kóstoljuk meg, és ha majdnem kész, akkor zárjuk el alatta a tűzhelyet és hagyjuk a vízben. Nem kell szétfőzni, sokkal finomabb ha nem málik. 

DSCN2333.JPG

Közben egy serpenyőben forrósítsunk meg kb. fél deciliter olajat, és dobjuk rá a darált húst. Minden fűszerezés nélkül süssük 6-8 percig, eközben van időnk apróra vágni a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Ha letelt a 6-8 perc, fűszerezzük meg a húst, dobjunk rá 1-2 teáskanál pirospaprikát (látni fogjuk a színéről mennyi kell bele, legyen szép piros), sót, borsot, esetleg egy kis őrölt köményt, lestyánt és chilit. A fűszerezéssel nyugodtan lehet kísérletezni, apránként haladjunk előre. Ha rádobtuk a fűszereket, folyamatosan kavargassuk, és 1-2 perc múlva öntsünk rá 3dl vizet, és dobjuk bele a zöldségeket.

DSCN2336.JPG

Most lesz 10-15 percünk, addig készítsük el a karfiol tetejére a fokhagymás tejfölt. Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, és fokhagyma nyomóval nyomjuk bele egy kisebb tálba. Adjuk hozzá a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a sajtot és keverjük össze.

Térjünk vissza a pörköltünkhöz, mostanra már majdnem készen van, kóstoljuk meg, ha kell fűszerezzük, és ha van még elegendő szaftja (ha nincs adjunk hozzá egy kis vizet), akkor öntsük bele a bulgurt (sokan mondják hogy előtte egy szűrőben meg lehet mosni, szerintem mosás nélkül is jó). 10 percig kell főznünk, közben pedig kóstolgassuk, ha elfőné a vizet és még kemény a bulgur, akkor öntsünk rá még.

Miután megfőtt a pörkölttel összekevert bulgur, öntsük bele egy közepes tepsibe, és egyengessük el. Ezután pakoljuk rá szintén egyenletesen a vízből a karfiolt és egy kanállal locsoljuk rá az elkészített tejfölt, próbáljuk meg mindenhol befedni. 20 percre mehet a sütőbe pirítsuk meg a tetejét.

Újrarakott karfiol.jpg

Tipp 1: A karfiol főzővizébe karikázzunk egy répát és dobjunk bele 3 marék borsót meg egy kis zöldséglevelet. Forraljuk 15 percig, kóstoljuk meg, fűszerezzük ha kell, majd rakjunk bele egy kis tésztát (csiga, eperlevél, ami van), és készen is van egy kis zöldséglevesünk.

Tipp 2: A pörkölteket érdemes úgy kóstolni, hogy egy kis darab kenyeret mártunk a szaftba, és azt kóstoljuk meg. Mikor az finom, akkor a pörkölt is nagyon jó lesz, hiszen még sürűsödni fog, ezt vegyük figyelembe a sózásnál. Viszont kicsit vigyázni kell, hogy a kenyér ne essen bele a pörköltbe, ne mártogassuk le az összes szaftot és hogy ne lakjunk jól a sok kóstolással, mire kész az étel.

Szólj hozzá!

Címkék: pörkölt rakott karfiol bulgur darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr55392721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása