2013.07.22.
22:32

Írta: kazaipeti

Grillezett toszkán ráknyárs

Kicsit rendhagyó a recept leírás, mert nem a blogra készült, de annyira jól sikerült, hogy mindenkinek ki kell próbálni. A múlt héten Toszkánában sikerült eltölteni egy csodálatos hetet, és hát a kultúra mellett (Firenze, Pisa) - a csapat nem hazudtolta meg önmagát- a kulináris élményekre fókuszáltunk leginkább.

DSCN2842.jpg

Könnyen el lehet kapni a fonalat, mert a boltok (Coop, Conad) és piacok tele vannak jobbnál jobb húsokkal, halakkal, sonkákkal, szalámikkal és sajtokkal. Zöldségekből és pékáruból is sokkal nagyobb a választék, mint nálunk, azonban a tejtermékek és alkoholok tekintetében sikerült megelőznünk az olaszokat. A kis csapat már Velence óta a rákot kívánta, és az első pár napon nem sikerült megtalálni a tutti halas éttermet. Ezért úgy döntöttünk, hogy a tengerparti fekvés után bevásárolunk, előkapjuk a grill rácsot, és megcsináljuk magunknak. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy ezt a receptet érdemes elővenni máskor is, és a szokásos nyári tarja és egyéb húsok grillezésekor előételként elkészíteni. A Metróban hasonló áron bármilyen tengeri herkentyű beszerezhető.

Hozzávalók:

  • Garnéla rák (mi két félét vettünk, barna és rózsaszín)
  • Tintahal vagy calamari
  • Zöldséglevél, olivaolaj, citrom, só bors, hurkapálca

Körethez:

  • Krumpli
  • Hagyma
  • Fokhagyma
  • Só, bors, olivaolaj, alufólia

A tintahalakat mi pucolva kaptuk meg, miután lemérte a kislány, nekiállt és 3 perc alatt megpucolta. Kivágott a közepéből valamit, és lehúzta a külsejét. Ezt mi otthon csak megmostuk, és kb. 5x3cm-es téglalapokra vágtuk (próbáltuk). A garnéla rákokat már mi pucoltuk meg, de csak a fejét kellett letépni, a többit pedig mindenki a tányérján intézte. Ezután felváltva ráhúztuk őket egy kihegyezett hurkapálcára. Ezután elkészítettük a pácot, a szűretlen extra szűz olívaolajat összekevertük 2 citrom levével, apróra vágott zöldséglevéllel, sóval és borssal, majd megkentük vele a nyársakat. A grill közben felforrósodott, és rádobáltuk a nyársakat, kb. 10 perc alatt - amikor a rák narancssárga lesz - sűrű forgatások és a páclével kenegetés mellett el is készült.

Hozzá köretként krumpli batyukat készítettünk. Ehhez a meghámozott krumplit felkarikáztuk, és kis batyukba raktuk hagymakarikákkal, fokhagymával sóval és borssal. Természetesen ezt is meglocsoltuk olivaolajjal, (Olaszországban mindent meg kell locsolni olivaolajjal) összecsomagoltuk, sütőben elősütöttük 30 percet, majd rádobtuk még 20 percre a grillrácsra. A végeredmény omlós finom burgonya, aminek az alja ropogós, hozzá a grillezett rák és tintahal pedig tökéletesen hozta azt, amit elvártunk tőle. 

A grillezés természetesen férfi munka, ezért a csajok addig egy kis hazai lekváros és nutellás palacsintát készítettek desszertként.

Tipp1: Így utólag a hozzá megivott fehérborból talán a pácba is rakhattunk volna, és talán akkor a buli végén az utolsó palacsintát is megesszük és nem kezdjük el egymást arcon csapkodni vele...

Tipp2: Mennyiséget tekintve 1 kg rákból és 1 kg tintahalból lett 15 nyársunk, egy ember körettel együtt kb. 3 nyárssal szerintem jól lakik. 

Szólj hozzá!

Címkék: rák grill garnéla előétel tintahal csajozós

A bejegyzés trackback címe:

https://pedifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr715419397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása